sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kokkikaksikosta ja omatoimisesta pitopalvelustaAnonyymi kyselijä halusi tietää enemmän ratkaisustamme palkata kokkikaksikko, eikä pitopalvelua. Yksinkertaisella pönttömatematiikalla laskettuna pitopalvelu laskuttaa meidän mittapuullamme liikaa ruoasta. Edullisin löytämämme pitopalvelu, eli olisiko ollut Turunmaan Pitopalvelu, veloittaa n. 22€/henkilö. Muuten hinnat pyörivät siellä kolmenkympin pahemmalla puolella. 22€ x 100 henkilöä=2200€. Siis edullisimmillaan. Tämä ei siis sisällä vielä salihenkilökuntaa, jonka hinnat pyörivät 25€/h/henkilö, eli siis noin 200€ per salitarjoilija kahdeksasta tunnista, jos aika edes riittää.

Maksamme itse palkan kertaluontoisena, sovittuna korvauksena. Summista en halua puhua, mutta mikäli haluaa tutustua, miten homma tehdään laillisesti, katsokaa täältä: Kotitalous palkan maksajana ja sama vakuutusyhtiön sivuilta

Suosittelen lukemaan tarkkaan.

Me löysimme kokit suhteiden kautta ja samaa reittiä pitkin löytyy myös tarjoilijat. Jonkun kaverin kaveri on varmasti kokki tai tuntee kokin. Tai tarjoilijan. Tällä alalla kun tuntee yhden, saa yhteyden kaikkiin.

Kun alkaa miettimään, kuinka edullista ruoka on, kun sen tekee itse ja miettii, kuinka paljon ruoka maksaa 80 hengelle, niin alkaa kyseenalaistamaan pitopalvelun mielekkyyttä. Tietysti ruoan määrän laskeminen maksaa hieman vaivaa, mutta yksinkertaisesti voidaan esittää seuraavanlaisia kysymyksiä:

- Kuinka paljon yksi ihminen syö lihaa ja kalaa?
Yksi ihminen syö noin 150g lihaa ja/tai kalaa
- Kuinka monta kasvissyöjää?
Kasvissyöjä eliminoi lihansyöjien listaa, mutta ei lihansyöjiä pois kasvisruoasta, mikä tekee homman arpapeliksi. Tietysti voi läiskästä kasvisvuoan kohdalle lapun VEGAANI, joka karkottaa ainakin 30% sorkkijoista helvettiin närppimästä.

- Kuinka paljon lämmintä lisäkettä?
Jos on keitettyjä perunoita, niin laske vaikkapa 3-4 pottua per ruokailija. Pariloituja kasviksia voit laskea vaikkapa 100g/nokka.

Eli tarvitset lihaa ja kalaa sadan hengen häihin noin 15kg luuttomana ja perattuna. Se, mitä se liha on, mitä se maksaa ja mistä sitä saat on itsestäsi kiinni. Kuitenkin tuossa määrässä kannattaa jo painella pois Citymarketista ja mennä suoraan tuottajan suuntaan.


Tehdään epämääräinen laskutoimitus lämpimälle ruoalle (hinnat yläkanttiin):
15kg naudanlihaa / kalaa x 20€/kilo= 300€
15 kg perunoita x 1€/kilo= 15€
8 kg epämääräisiä kasviksia x 3€/kilo=24€
kermaa, voita, mausteita=50€
YHTEENSÄ=389€


Voit ostaa alkuruokapöytää itsellesi vaikkapa 300€:lla, sillä saa kaiken maan ja taivaan väliltä sadalle hengelle. Ruoan kokonaiskustannukset ovat tällöin noin 700€, eli noin 7€/nuppi. Sadasta hengestä selvitään kolmella tarjoilijalla ja yhdellä kokilla, joille maksetaan urakkapalkkaa vaikkapa sen 200€/nuppi. Mikäli lukee tuon aikaisemman linkkaukseni, niin tuo 200€ on hyvä raja. Enemmänkin saa maksaa, mutta enemmän vaivaa. 700€+800€=1500€, joten maksat henkilökuntineen päivineen hommasta noin puolet alkuperäisestä. 

Helvetinmoinen vaiva, mutta olen sen verran pihi, että mielummin kärsin kotona kuin lompakolla. Lämpöhauteet, keittiötilat sun muut ovat sitten jo sellainen asia mihin en ota kantaa, sillä meidän hääjuhlapaikasta ne löytyvät jo valmiiksi.

PS. Unohdin laskuista kakkukahvit, mutta se on sitten oma asia myös, millaisen prinsessaunelman pöytään haluaa. En minäkään pakota kokkeja sitä tekemään, vaan tilaan sen joltain jonka taiteellinen silmä miellyttää morsiantani.
Kaffetta voi laskea 3dl valmista nektariinia / hörppijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti